30.12.2014

Ääneen pohdintaa vanhemmuudesta ja perheen rajoista ja tavoista.

Me ollaan muutamia tärkeitä juttuja koitettu likoille opettaa. Yksi isoin on että ihmisiä ei arvoteta eikä arvostella koon tai ulkonäön mukaan. Jos jotain ihmistä kuvaillaan niin ei käytetä sanoja lihava, läski, ylipainoinen, alipainoinen, luuranko.. Voi sanoa että pitkät hiukset, nätit silmät jne. Mun mielestä ollaan ihan hyvin onnistuttukin.

Mitä sitten pitäis tehdä kun lähipiirissä ihminen arvostelee muita juuri päinvastaisella tavalla, tuolla negatiivisella tavalla? Miten kertoa että noin ei saa tehdä vaikka joku niin tekeekin? Miten se perustellaan? Mitä jos se sama ihminen sanoo toiselle lapsista että ootpas sä lihonut, tarkoittaen että se lapsi on kasvanut..

Miten tämän siis selittää sille joka tätä tekee saatikka lapset joille näin puhutaan?

Entäs sitten alkoholi. Mun mielestä normaali alkoholin käyttö lapsiperheessä on silloin tällöin se yks tai kaks "saunakaljaa", mitä ikinä se kalja sitten onkaan (siideri, lonkero, ymmärrätte kyl), eikä siis joka päivä. Jos on joku juhla niin ruuan kanssa se yksi lasi viiniä. Mun mielestä tämä on normaalia.
Mitä jos se normaali onkin se yksi tai kaksi pulloa viiniä? Tai joka ilta useampi "saunaolut"?
Olenko mä jotenkin niuho tai nipottaja kun ahdistun tosta jälkimmäisestä määrästä?

Miten tähän kaikkeen tulisi lasten vanhempana reagoida oikein? Mikä olisi jo liioittelua?

Tämä kaikki kuulunee omiin ja oman perheen rajoihin, siihen miten toisista ihmisistä puhutaan ja ajatellaan. Itsellä on nämä olleet nyt pinnalla jonkun aikaa ja oon näitä päässäni prosessoinut.. Osaan tiedän jo vastauksenkin mtta haluaisin enemmän kuin mielelläni kuulla muiden lapssellisten ajatuksia. Miksei lapsettomienkin. Haluaisin kuulla vanhempien ja isovanhempien mielipiteitä. 

3 kommenttia:

 1. Kyllä lasta pitäisi pyrkiä opettaa käyttäytymään kohteliaasti muita kohtaan ja olemaan puhumatta pahaa kenestäkään. Vanhempi on varmasti tärkein esimerkki lapselle tässä ja ei saisi siis itsekkään toisista rumasti puhua. Vaikutuksia toki saa sitten muilta lapsilta ja ulkomaailmasta eikä sitä voi välttää tai hallita kovin paljoa. Lopputulos tuskin on pelkästään kasvattajan käsissä sillä mielestäni lapsen luonne tulee vaikuttamaan lopputulokseen paljon.

  Mielestäni ei haittaa vaikka ottaisi yhden oluen vaikka joka päivä. Tärkeintä olisi ettei olisi humalassa ja tietää omat rajansa. Asiat ovat toki täysin henkilökohtaisia ja joillekin se yksikin olut voi olla liikaa ja saattaa saada henkilön käyttäytymään epäasiallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi toka kappale on niin totta! Mä olen aivan samaa mieltä siitä!

   Poista
 2. Munkin mielest just vanhempien esimerkki tekee paljon. Myös siihen miten se lapsi oppii reagoimaan ulkomaailman tapaan toimia. Musta myös se oma esimerkki sen suhteen että tollaiseen vääryyteen puututaan on tärkeää. Eli jos tämä lähipiirin henkilö puhuu pahaa muista niin sanotaan että ei ole oikein noin puhua tai jotain sen suuntaista.

  VastaaPoista